Hlavní navigace

Odpočívej v pokoji Netscape

24. 4. 2008 13:16 (aktualizováno) Martin Hassman

AOL oznámila datum ukončení podpory prohlížeče Netscape na 2. února 2008. Další verze prohlížeče již nebudou následovat.

Milí přátelé, važení pozůstalí,

sešli jsme se zde, abychom uctili památku prohlížeče, jenž se na věky zapsal do historie webu.

Prohlížeče, který nás provázel prvními webovými stránkami. Prohlížeče, s jehož pomocí jsme objevovali krásy pravého surfování.

Mladší generace prohlížeč Netscape již toliko nepamatuje a vnímá jej někdy spíše jako vzpomínku dávno zašlé minulosti. Ale přesto i oni často nadále používají stále živé plody jeho práce, ať již v podobě Seamonkey nebo Mozilla Firefoxu.

Má vzpomínka na první webovou stránku, kterou jsem kdy otevřel, patří právě tobě Netscape jedničko. Proto se slzou na krajíčku volám: Odpočívej v pokoji Netscape!

A až prvního února následujícího roku vydechneš naposledy, až se tvůj zdrojový strom uzavře a nezmění nikdy více, pak se připojíš i ty ke svým bratřím, kteří na tebe již dávno čekají v krajině, kde není chyb ani memory leaků. V krajině, kde není pomalého připojení a kde se i ty největší stránky rychle a správně načítají. V krajině, kde je stále dostatek uživatelů radostně stahujících nejnovější verze.

Sbohem Netscape, tvůj kód bude v žilách webových prohlížečů kolovat navěky!

Aktualizováno: Na Joy of Tech najdete komix o odchodu Netscape na onen svět.

Sdílet