Hlavní navigace

Opera Mobile vs. Opera Mini

24. 4. 2008 12:26 (aktualizováno) Martin Hassman

Dnes navážu na příspěvek Opera Mini a tipy pro webdesignéry několika postřehy k Opera Mobile, kterou jsem měl možnost během uplynulých dnů vyzkoušet. A pokusím se i o malé srovnání.

Všechny mé experimenty jsem prováděl na zapůjčeném přístroji Nokia 6120 classic – User Agent string: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Symbian OS; Series 60/03.70; 9730) Opera 8.65 [cs]

Mezi jednotlivými verzemi Opera Mobile pro různá zařízení jsou jisté rozdíly (soudím aspoň dle screenshotů), tento článek vychází pouze z verze pro S60.

Simulátor

Pokud chcete ladit weby pro Opera Mini a nemáte přístroj (nebo je vám zcela právem líto peněz za datový přenos), jste odkázáni na simulátor běžící v Java appletu.

Ladění pro Operu Mobile můžete provádět přímo s desktopovým prohlížečem Opera, stačí když v něm zvolíte View – Small Screen. Nejedná se pouze o zobrazení stránky v malém okně, ale opravdu o emulaci, použití handheld CSS, small screen rendering, odlišné chování JavaScriptu (např. některé stránky, které kvůli JavaScriptu nefungují v Opeře Mobile mi nefungovaly ani v tomto zobrazení). Emulace není sice dokonalá, ale přesto mne mile překvapila. Rozdíl jsem zaznamenal např. při testování HTML5; zatímco emulátor umí WebForms2 i canvas, Opera Mobile je nezvládá.

Více otevřených stránek

Opera Mobile umožňuje na rozdíl od Opery Mini mít současně otevřeno více webových stránek. Mohu potvrdit, že tato možnost známá z desktopu, je užitečná i na mobilu. Horní řádek obrazovky vás upozorní, které okno zrovna prohlížíte (nevidíte záložky tabů, ty by se na obrazovku nevešly), např. nyní mám zobrazeno 1/3, tedy 1. stránku z otevřených tří.

Pouze přepínání mezi otevřenými stránkami (okny) je poněkud kostrbaté. Chybí mi použití rychlé klávesové zkratky. Musím vejít do menu a proklikávat se, což máme nějakých 6 stisků (!) kláves pro přepnutí do dalšího okna.

Nenašel jsem ani uživatelskou možnost otevření označeného odkazu do nového okna tolik známou z desktopu, a přitom by se mi tolikrát hodila.

To je škoda. Opera Mobile je snad jediný prohlížeč pro mobily podporující více oken (i když teď mě napadá, zda něco takového nemá i Safari na iPhone, ale ten jsem v ruce neměl – netuší někdo?) a mrzí mě, že zrovna tohle nemají dotažené.

Ono napsat URL na mobilní klávesnici je velmi nepříjemné a jakékoliv usnadnění se hodí. Zvolit otevřít odkaz do nového okna by bylo i o celou minutu kratší než pomalé ruční naťukání adresy.

Pokud si naopak autor stránky přeje otevření odkazu do nového okna, např. pomocí JavaScriptu, to funguje. Nevyžádaných oken se ale nemusíte bát, Opera Mini obsahuje jednoduchý blokovač nevyžádaných oken a za těch pár dní jsem se s jediným nechtěným nesetkal.

JavaScript

Opera Mobile zvládá JavaScript a narozdíl od Opery Mini je JavaScript vykonáván přímo na vašem mobilním zařízení, proto jsem ani nepředpokládal jeho úplnou implementaci. Například test CSS3 selektorů se vůbec nespustí (nezkoumal jsem detailně proč, ale vzhledem k tomu, že zmíněná stránka používá knihovnu Prototype, nedivím se, že narazila na limity Opery Mobile).

Výrazně lepší jsou interakce JavaScriptu s uživatelem. Kde Opera Mini selhává (pro selhání stačí např. následně jdoucí dva alerty po sobě), tam neměla Opera Mobile problém. Zvládá navíc nejen alert, ale i prompt a confirm.

E-mail

Narozdíl od Opery Mini si poradí i s e-mailovými adresami zadanými v mailto:. Pokud váš telefon má poštovního klienta, Opera Mobile jej spustí.

HTML5

Nenašel jsem žádnou novinku z HTML5, kterou by Opera Mobile zvládala (desktopová Opera je zvládá již dlouho). Překvapil mne i takový canvas, se kterým Opera Mini nemá problémy, ale Opera Mobile jej nevykreslí.

Dva módy zobrazení

Podobně jako Opera Mini, která obsahuje jak desktopový mód (výchozí u větších obrazovek), tak mód mobilní, obsahuje Opera Mobile dva renderovací módy, pouze se u ní skrývají pod volbami „Fit to screen on“ a „Fit to screen off“ (narozdíl od Opery Mini mezi nimi dokáže přepínat rychle bez nutnosti nového stažení stránky ze serveru).

‚Fit to screen on‘ alias mobilní zobrazení (alias dlouhá nudle)

Mechanismus je podobný s Opera Mini.

  • Pokud stránka obsahuje alespoň jeden stylesheet s media=„handheld“, je použit a CSS pro ostatní média jsou ignorována (např. media=„screen“ je ignorováno, ale media=„screen, handheld“ nikoliv).
  • Pokud stránka takový styl neobsahuje (a většina stránek jej skutečně nemá), jsou aplikovány styly s media=„screen“, ovšem spolu s technikou Small Screen Rendering (SSR), která sice rozbije layout webu a vměstná celý obsah stránky do jednoho dlouhého sloupce (nudle), ale přitom zachová základní formátování (např. barvičky) a tím look & feel celé stránky.
  • Na rozdíl od fixního zobrazení u Opery Mini zde můžete použít lupu, která je rychle po ruce. Nemění se ovšem proporce stránky (pořád to zůstane ta dlouhá nudle o šířce vaší obrazovky), ale velikost textu a obrázků. Správně nastavená lupa vám ušetří časté scrolování textem, stačí si vhodně nastavit ještě čitelné maximum textu, které se vejde na jednu obrazovku. Na mé obrazovce 240×320px jsem si pro příjemné čtení tohoto textu nastavil lupu 90% a zobrazí se mi najednou 22 řádků textu.

‚Fit to screen off‘ alias desktopové zobrazení

Mechanismus opět připomíná Operu Mini.

  • Prohlížeč renderuje stránku podle CSS pro media screen s tím, že bloky textu mají nastavenu šířku podle velikosti vaší obrazovky.
  • I zde můžete použít lupu, která v tomto případě zmenšuje celou stránku. Bravurní trik tkví ovšem v tom, že šířka bloků textu se vždy automaticky přizpůsobí šířce obrazovky, takže ať si tento blog prohlížím při zvětšení 60% nebo 150%, text článku je vždy široký podle obrazovky (mění se počet znaků na řádek) a já při jeho čtení skroluji jen dolů, případně nahoru, ale nikdy nemusím do stran, byť vlastní stránka je širší než moje obrazovka.
  • Oproti Opeře Mini mi chybí možnost rychlého náhledu stránky, ve kterém si vyberu pasáž ke čtení a tu si teprvě zvětším. K tomuto účelu lze použít lupy, ale je to zdlouhavé, protože chybí možnost rychlého přepnutí mezi zobrazením celé stránky a zvětšením optimálním pro čtení, takže musím postupně nastavovat lupu. Je to sice použitelné, ale komfort jednotlačítkového přepnutí, na které jsem byl zvyklý, to nenahradí.

Překvapilo mne, že nelze použít CSS3 media queries, Opera Mobile je zatím neumí. Opera Mini je umí a čekal jsem stejnou funkčnost.

Ovládání

Ovládání je místy horší než u Opery Mini. Tam, kde jsem byl u Opery Mini pro refresh stránky zvyklý zvolit klávesovou zkratku, musel jsem u Opery Mobile hledat volbu v menu, viz též komplikované přepínání mezi okny.

Zajímalo by mne, zda ergonometrii GUI obou aplikací řešila stejná osoba. Soudě z uživatelské zkušenosti s oběma aplikacemi bych tipoval bych že nikoliv.

Hint pro Opera Software: Nechte si od člověka, který navrhoval GUI pro Operu Mini, upravit i GUI Opery Mobile 8-)

Stabilita

Zatímco Opera Mini mě nikdy nespadla, tak Opera Mobile mě spadne i vícekrát za den. Jednou se jí podařilo mě zamrznout telefon tak, že pomohlo jen odpojení energie. Není to nějak kritické, ale přeci jen na podobné chování již nejsem zvyklý (kdy vám váš prohlížeč naposledy spadl?).

Doporučení

Ačkoliv je Opera Mobile na rozdíl od free Opery Mini placená a mnozí by tak automaticky hádali, že Opera Mobile je jistě mnohem lepší řešení, nemohu zde souhlasit.

Naopak se domnívám, že řadě lidí Opera Mini postačí a vzhledem ke snazší ovladatelnosti bude i vyhovovat lépe. A pokud dokáží oželet některé drobnosti, např. nemožnost skutečně šifrovaného spojení (tedy takového, ke kterému by neměl teoreticky přístup prostředník, v tomto případě Opera Software), není co řešit.

U telefonů pouze s datovým spojením GPRS/EDGE je navíc Opera Mini svou rychlostí bezkonkurenční. U přístrojů s 3G připojením se výhoda zmenšuje, ale i zde je rozdíl znát.

Pouze těm náročnějším doporučuji vyzkoušet obě varianty a z nich vybrat tu vhodnější. U mě to zatím stále vyhrává Opera Mini, ale uvidíme. Opera Mobile 9.5 již byla představena, a je docela možné, že příchod její nové generace poměr vah brzy otočí.

Zde je nutné podotknout, že srovnávaná Opera Mobile 8.65 je poněkud starší než nedávno vydaná Opera Mini 4 (odhadem asi o půl roku, navíc je postavená na starší generaci renderovacího jádra) a vydání Opery Mobile 9.5 pak může přinést příjemnou změnu.

Související články

Sdílet