Hlavní navigace

Acid3 - kyselý na všechny strany

24. 4. 2008 13:15 (aktualizováno) Martin Hassman

Ian Hickson již od jara loňského roku připravuje další ze série populárních Acid testů – Acid3. Na rozdíl od svého předchozího bratříčka se Acid3 soustředí na interoperabilitu JavaScriptu a DOMu.

Pro zobrazení rozpracované verze si musíte chvíli počkat, než proběhne všech 100 testů. Pokud vše doběhlo v pořádku, tak v pravém dolním rohu najdete počet prošlých textů podobně, jak tomu je na kontrolním obrázku. Plnou stovku nedocílíte zatím v žádném webovém prohlížeči, což je ostatně záměr, viz dále.

Konkurz do Acid3

Do kýžené stovky testů Ianovi ještě 16 chybí, a proto pořádá konkurz na ony zbývající. Příspěvky musí splňovat několik podmínek. Ty by samy o sobě nebyly tak důležité, ale nám pomohou lehce nahlédnout celému Acid3 pod pokličku.

Mezi podmínkami pro zbývajících 16 testů patří: test musí selhat v aktuálních vývojových verzích Firefoxu nebo WebKitu, nejlépe v obou případech. Ian k tomu dodává, že testů, které selhají v Internet Exploreru a Opeře má již dostatek.

Ještě dříve, než se pustíte do úvah, že Ian, jakožto bývalý zaměstnanec Opery, jí straní a úmyslně testem manipuluje, bych rád podotkl, že každý Acid test má víceméně politický charakter.

Kyselá politika

Nejedná se o korektní testy vypovídající o tom, jak přesně prohlížeče dodržují specifikace. To by musely být navrženy podobně jako např. test CSS selektorů na css3.info a testovat přísně jednotlivé body specifikace bod po bodu bez ovlivnění stávajícími implementacemi. Lidé, kteří se testováním živí, by o tom asi mohli dlouze povídat.

Acid testy jsou hlavně testy politické, mající vyvolat tlak na výrobce webových prohlížečů, kteří by pod tímto tlakem měli tvořit prohlížeče standardy lépe podporující a vzájemně interoperabilnější.

Proto se Ian správně snaží, aby Acid3 zatlačil jistým způsobem na všechny výrobce prohlížečů a byl tak kyselý na všechny strany. Jsem zvědav, jaké skóre budou prohlížeče nakonec ve finálním Acid3 testu mít.

Ovšem pamatujte, až někdo řekne, že prohlížeč A je v Acid testu lepší než prohlížeč B, nemusí to vždy nutně znamenat, že prohlížeč A podporuje webové standardy lépe než prohlížeč B. Pravda může být taková, že onen test byl tak vytvořen záměrně.

P.S.: Do prozatímní verze Ian propašoval i své oblíbené zvíře – kočku. Uvidíme, zda se dostane i do verze finální 8-)

P.S.S.: Když Ianovi dělá větší problém najít chyby u WebKitu a Firefoxu než v Opeře, tak buď jsou na tom oba prohlížeče líp jak Opera, nebo Ian prostě za ta léta používání zná Operu mnohem lépe než Firefox a WebKit.

Sdílet