Hlavní navigace

Velikonoční vajíčka Firefoxu 3 (pozor spoiler)

25. 9. 2008 11:08 (aktualizováno) Martin Hassman

V nových verzích programů se objevují i nová velikonoční vajíčka (tzv. easter eggs) a Firefox 3 nezůstává pozadu. Obsahuje jich přesně – no hádejte kolik? – přesně tři.

Tento článek je spoiler, takže pokud chcete velikonoční vajíčka objevit sami, NEPOKRAČUJTE VE ČTENÍ!

Byli jste varováni.

A která že vajíčka to jsou?

  • about:mozilla
  • about:robots
  • about:cvrcek

To jsou všechny tři. Popišme si je podrobněji.

about:mozilla

Vajíčko about:mozilla se objevilo už v roce 1995 v jedné z pvních verzí prohlížeče Netscape a zdědili jej i jeho potomci Mozilla a od ní následně i Firefox. Vajíčko se stalo natolik populární, že mu je věnována stránka na Wikipedii Kniha Mozilly. Přehled jednotlivých úryvků z knihy najdete na adrese www.mozilla.org/book.

Firefox 3 přináší nový citát z Knihy Mozilla, který zní:

(na screenshotu si všimněte, jak Firefox 3 krásně zapadá do Macovského prostředí)

About Mozilla

about:robots

Oproti svému předchůdci je about:robots mnohem mladší. Vlastně se jedná o novinku Firefoxu 3. Poslal mi ji Pavel Cvrček (děkuji!), který ji objevil už v březnu. Vajíčko obsahuje citáty z několika známých sci-fi knížek a filmů. Schválně, uhodnete ze kterých?

About Robots

about:cvrcek

Třetí vajíčko mi poslal Adam Hauner (děkuji!). Je taktéž novinkou trojkové verze Firefoxu a podle všeho se vyskytuje pouze v české verzi. Pozor, zdá se, že je pouze v nativní české verzi, pokud máte jen verzi anglickou s lokalizačním XPI balíčkem, tak tam se toto vajíčko neobjeví. Je zapotřebí přímo český instalátor.

Jedná se o návrat ke starým tradicím Netscape, ve kterém údajně měli svou about: stránku všichni významní programátoři tohoto prohlížeče. Historicky nejznámější je about:jwz podle Jamie Zawinskiho.

Stránka about:cvrcek je tak velkou poctou Pavlu Cvrčkovi za jeho dlouholetou propagátorskou činnost produktů Mozilla (dnes na blogu jasnapaka.bloguje.cz a před tím v projektu CZilla).  Pokud vás napadá, proč se obyčejnému blogerovi dostalo takové cti, musím vás upozornit, že Pavel skutečně není jen bloger, ale řada z jeho práce není na první pohled viditelná.

Tak například je editorem serveru Mozilla Add-ons (nad jehož správou strávil již desítky a desítky hodin) a má nemalý podíl na tom, že tento server funguje jak má. Je také autorem dosud bezkonkurenčního programu MozBackup, který je open source a těší se velkému zájmu (nedávno o něm mluvily i v jednom televizním pořadu Tekzilla – podívejte se sami). Není náhodou, že Pavel vyhrál cenu Největší osobnost při hlasování poroty v anketě Czech Open Source.

A nyní je Pavel Cvrček zvěčněn v tom nejcoolovějším prohlížeči všech dob. No uznejte sami, není ten cvrček roztomilý?

About Cvrcek

Pavle, gratuluji!

Sdílet