Hlavní navigace

Chrome a Opera. Když dva dělají totéž...

8. 9. 2008 18:28 (aktualizováno) Martin Hassman

Při porovnávání uživatelského rozhraní prohlížečů se často setkávám s argumentem „prohlížeč $%g^8d&@(# tuto funkci obsahuje už dávno“, který následuje implikace jako „a tudíž je lepší“ nebo pohana „oni to od něj jen okopírovali“. Tento argument je lichý a Google Chrome nabízí hned několik ukázek proč.

Jedním z příkladů je Speed Dial, který prohlížeč Opera obsahuje „už dávno“. Nejedná se o nic jiného, než záložky, kterou jsou stále po ruce.  Pěkný a zajímavý nápad, jak vyplnit bílou plochu prázdného panelu a skalní uživatelé Opery si jej právem vychvalují.

A mohli bychom mít pocit, že vše je dokonalé a ostatním prohlížečů, nezbude, než to celé slepě okopírovat (Speed Dial pro Firefox). Vývojáři Google Chrome měli ale jiný názor.

Speed dial v prohlizeci Opera

Google Chrome sice také sází na Speed dial, ovšem je to Speed Dial, není to Speed Dial? (Pomíjím, že u Google Chrome se tomu neříká Speed Dial, protože zmizel princip čísel podobný rychlému vytáčení u telefonu.)

Na rozdíl od Opery, kde jsem si mohl ve Speed Dial nastavit devět (a pomocí skrytých nastavení i víc) záložek, rozvrhnout si je pěkně po obrazovce, u Google Chrome si do Speed Dial žádné weby nepřidám. U něj to funguje totiž tak nějak samo. Chrome si pamatuje, které weby navštěvuji nejčastěji a ty mi v prázdném panelu nabízí. Toť vše. Žádná cokoliv nastavit. Jenže světe div se, ono to funguje! A dokonce líp, než původní varianta u Opery.

Ve srovnání s Google Chrome se totiž varianta Opery stala příliš složitá. Zdůrazňuji ve srovnání, protože ještě nedávno bych řekl, že je vše je v pořádku.

Je to podobné, když máte několik let batoh. Je dokonalý, nic mu nechybí. A pak jednoho vyzkoušíte nový model. Sedí mnohem pohodlněji, je lehčí a ta přezka k zachycení sluchátek mp3přehrávače prostě nemá chybu. Ten den váš původní batoh zestárnul. Vy víte, že od toho dne vás bude už vždy tlačit, bude strašně těžký a děsně vás otravovat, když budete přemýšlet, kam s mp3přehrávačem, který s sebou od té doby budete vždy nosit.

A stejně to probíhá i u software. Přesně tak minulý týden zestárnul Speed Dial v Opeře. Podívejme se na ukázkové video, které předvádí, jak zacházet se Speed Dial v Opeře. Sledujte, jak je celá práce zbytečně komplikovaná. Pokud si Speed Dial nenastavíte, tak vůbec nefunguje! Složité přidávání webů do Speed Dialu, ruční seřazování, ruční obnovení náhledů. A Google Chrome? Just works. Žádné video není pro obsluhu nutné, žádné nastavování. Spustíte prohlížeč a rovnou používáte. Krása!

Pokud bych měl popsat Speed Dial Opery před pár dny, popsal bych ho jako jednoduché elegantní řešení. Ovšem dnes je to již starý nepohodlný moloch. Ze dne na den zestárnul stejně jako ten batoh.

Opera může pochopitelně zareagovat a nabídnout v další verzi do Speed Dialu stejnou funkčnost. Může se zamyslet a nabídnout ovládání ještě lepší. Tak funguje zdravá konkurence, tak probíhá zdravý vývoj.

Není důležité, kdo s nápadem přijde jako první, ale komu se ho podaří realizovat lépe. Cesta k dokonalosti je velmi dlouhá. Až vám někdo zase řekne, že jeho prohlížeč, program nebo batoh měl tohle a tamto jako první, zeptejte se ho, zda to zůstalo pořád v té dnes již staré a obnošené podobě nebo zda to od té doby aspoň trochu oprášili.

Poznámka pro všechny, kdo mají pocit, že se snad jedná o zcela jiné funkce: Obojí slouží k tomu, aby uživateli zjednodušili navštěvování „jeho“ webů. Klasický jednoduchý princip záložek (bookmarks) k tomu nestačí – přečtěte si třeba Scotta Berkuna, je třeba hledat nové cesty a Speed Dial je jednoduchou a zajímavou cestou, i když ne všemocnou (takový FF bude mít dilema jak ho zařadit, aniž by odstranil stávající homepage s vyhledáváním, které na něj vydělává).

A já bych si měl od Chrome na chvíli zase trochu odpočinout. Poslední dobou jsem totiž poněkud „přechromovaný“. Nedávno jsem o Chrome napsal na Roota a povídal na rádiu Leonardo (asi od 2. minuty záznamu).

Sdílet