Hlavní navigace

První informace o Internet Exploreru 9. Co můžeme čekat?

16. 12. 2009 9:25 (aktualizováno) Martin Hassman

Microsoft před chvílí na konferenci PDC2009 zveřejnil první oficiální informace o Internet Exploreru 9. Pojďme se na ně podívat a trochu se nad nimi zamyslet. Jedná se pouze o informace určené pro webové vývojáře,  uživatelské vychytávky zde zatím nehledejte.

Nebyla uvolněna žádná beta verze IE9, pouze byly zveřejněné informace o jeho vývoji. Můžeme si o nich samozřejmě myslet, co chceme; já průběžně sledoval informace o předchozím IE8 od prvních zpráv až do vydání finálního IE8, kteréhož představení jsem se mohl zúčastnit osobně, a dobře si pamatuji, že informace zveřejňované o IE8 během oněch dvou let byly spolehlivé (aspoň pokud se nad nimi člověk trochu zamyslel), proto mi nečiní problém brát zcela vážně i následující informace o IE9.

Výkon – hlavní priorita

Na první pohled je patrné, že Microsoft na přední místo řadí výkon prohlížeče. Není divu, IE8 v něm poněkud zaostával. Abychom byli přesní – IE8 obsahoval nově (údajně) zgruntu napsané renderovací jádro, rychlost jeho zobrazování byla na stejné úrovni jako u ostatních prohlížečů (byly na to provedeny i různé testy a Microsoft se tuto – pravdivou informaci pokusil i trochu marketingově využít – např. video Browser Performance Testing kde se snaží měřit právě a jen dobu načítání stránek a záměrně ignoruje např. operace silně závislé na JavaScriptu). Výkon renderování bude v IE9 vylepšen pomocí hardwarové akcelerace grafického výstupu prohlížeče. Tímhle směrem se nějaký čas snaží jít už snad všechny prohlížeče, není zas tolik překvapivý.

V čem IE8 zoufale zaostával, byla rychlost JavaScriptu. Nebylo divu, skriptovací engine měl poměrně starý – nemám tušení, kolik se toho v něm od dob IE6 změnilo, ale obecně se asi jednalo o poměrně „starý kus šrotu“, který novému jádru IE8 už nestačil (a dalším prohlížečům nesahal ani po kotníky). Je logické, že se skriptovací jádro dočká zrychlení a také, že to s výkonem IE pěkně pohne. Nechápu, proč se k tomu nedošlo již v IE8, ale je docela možné, že plány IE8 byly pevně stanoveny ještě před tím, než začal ten velký boj o nejrychlejší skriptovací engine v prohlížečích a pak už nebyla vůle to změnit.

Představu rychlosti IE9 vám nabídne následující graf (sledujte ony tři modré sloupce IE7, IE8 a IE9):

Ukázka rychlejšího skriptování IE9 na testu SunSpider. Zatímco IE8 byl za ostatními prohlížeči znatelně pozadu, IE9 je prakticky dohnal. To mu samozřejmě nestačí, prohlížeče nadále zrychlují a pokud nechce IE9 zůstat pozadu, musí ještě přidat.  (Převzato z IEblogu)

Výsledek nevypadá špatně. Zatím jsem nikde nenašel, zda zrychlení bylo docíleno pomocí úprav stávajícího engine nebo zda napsali nový.

Podpora nových standardů – setrvalý postup

Pokrok je znát i na podpoře webových standardů, i když zde se o dohnání dalších prohlížečů nejedná – zdůrazňuji zatím nejedná, protože zrychlit JavaScript náhradou několika slabých míst může být časově nenáročný problém, ovšem implementace stovek až tisíců drobností, ze kterých se webové standardy skládají, to je běh na dlouho trať (ono jen takové prostudování oněch standardů je úkol na řadu dní!).

Proto níže uvedený aktuální výsledek IE9 v testu Acid3 neberte moc vážně. Oproti 20 bodům v IE8 je vidět jistý pokrok (12 bodů plus), ovšem od výsledného IE9 bych čekal zlepšení výrazně vyšší (aspoň 2× až 3× takový). Je velmi pravděpodobné, že kompletním testem Acid3 IE9 neprojde, ovšem to dodnes neprojde ani takový Firefox.

Vývojová verze IE9 a Acid3. Pro srovnání výsledky ostatních prohlížečů – Safari,Chrome:100, Firefox 96, IE8 20 (Převzato z IEblogu)

Kaskádové styly

Jak je na tom s nimi IE8 dnes? Obsahuje kompletní implementaci CSS2.1. Dokonce podle dat Microsoftu se jedná o nejkompletnější implementaci ze všech prohlížečů vůbec – možná to je pravda; nikdo to neověřoval, protože projít poctivě několik tisíc testů, které tuto implementaci ověřují, prostě nikdo nechce. Ať už tomu věříte nebo ne, implementace CSS v IE8 je velmi dobrá (to si už můžete snadno ověřit sami), problém je, že končí u CSS2.1 (až na opravdu několik málo drobností z CSS3). Není divu, že IE9 pokročí právě v podpoře CSS3.

CSS3 je opravdu hodně rozsáhlé (btw a ještě takových 10 let bude nedokončené) a je otázkou, jaké vlastnosti si IE9 vybere. Zaoblené rohy určitě byl dobrá volba, na webu se běžně používají a výsledek vypadá hezky. Tady jsou:

Zaobledné rohy dle CSS3 v IE9 (Převzato z IEblogu)

IE9 bude mít patrně kompletní podporu selektorů CSS3. V tuhle chvíli projde 574 testy z 578 testů selektorů na CSS3.info (pro srovnání IE8 prošel 349 testy), čili podpora je prakticky kompletní a ty drobnosti časem doženou.

Test selektorů CSS3 v IE9 (Fotografii na místě pořídil Long Zheng)

Aktuální otázky

Výše uvedené nezní špatně a já věřím, že to Microsoft dokáže splnit. Kdyby IE9 obsahoval jen to, co bylo uvedeno výše, nebylo by to zlé, ovšem já bych ani trochu nebyl spokojen.

Co mi chybí?

  1. Jak to bude s SVG? (V lednu se objevil náznak, že by SVG teoreticky mohlo v IE9 být, nyní ovšem ani ťuk.)
  2. Které části HTML5 bude IE9 podporovat? Některé jsou pro webové aplikace poměrně kritické. A co třeba canvas, co značky video a audio? Opět ani náznak.
  3. Kde je geolokace? Tento právě vznikající standard pod křídly W3C bude v nejbližších letech poměrně důležitý.

S IE8 udělal Microsoft úžasný pokrok. Nejen ten, který vidíte jak uživatelé a vývojáři, ale také přepsáním jádra se pravděpodobně zbavil některých neduhů z doby IE6 a otevřel si cestu na několik verzí dopředu (to se můžeme samozřejmě jen domnívat, skutečný stav znají jen „microsofťáci“), proto od IE9 čekám mnohem větší skok v podpoře standardů než jsme viděli u IE8. A na výše uvedený seznam podpory nových standardů nemůžu říct nic jiného než: „Nic moc.“ Ovšem, jak už jsem uvedl, předpokládám, že se zde jednalo jen o malou ochutnávku a výsledná podpora standardů bude znatelně větší. Tak doufám, že se nemýlím a že nejpozději na konferenci MIX na jaře mě Microsoft dalším oznámením potěší.

Další informace

Tohle byly komentované oficiální informace o IE9. Ještě přidám souhrn těch neoficiálních informací.

Sdílet