Hlavní navigace

Jak si vybrat správnou e-čtečku?

9. 7. 2010 13:20 (aktualizováno) Martin Hassman

Poslední dobou roste zájem o e-čtečky e-knih a mně se hromadí dotazy, jaká je lepší, jakou si koupit atd. Není divu, e-čteček je dnes celá hromada. Zkusím vám trochu poradit.

Neřeknu vám přímo, která e-čtečka je lepší než jiná. V ruce jsem sice držel už asi 6 různých druhů e-čteček, ale e-nihy čtu jen na jedné (té, kterou už přes rok vlastním). K pořádnému srovnání by bylo třeba minimálně několik hodin čtení na každé z nich.

Místo toho zkusím vysvětlit hlavní kritéria výběru. Snad vám pomůžou.

Hlavní kritéria výběru e-čtečky

1. Velikost displeje

Tohle je asi to úplně nejdůležitější kritérium. Od něj se odvíjí i cena. Čím větší displej, tím, víc se vám toho na něj vejde, ale tím bude horší skladnost a přenositelnost. Můj (dnes už téměř stařičký) Cybook Gen 3 má displej 6 palců s rozlišením 600×800 px.

Jsem s touhle velikostí spokojen. Dobře se na ní čte (ve stoje, v sedě i v leže), zároveň se přístroj snadno vejde do jakéhokoliv batůžku a není problém jej nosit v ruce a číst si z něj třeba v tramvaji. Při pohledu na další e-čtečky se zdá, že se z šestipalcového rozměru stal jakýsi standard.

Větší velikost bych volil snad jen na takové domácí čtení. Bál bych se horšího přenášení.

Naopak menší velikost (5 palců) bude snadněji přenosná. Zda to výrazně zhorší čtení záleží hlavně na formátech, jaké čtete. Pokud čtete formáty umožňující přestránkování dle velikosti displeje (MOBI, EPUB, TXT, HTML…) nemusí to být až tak velký problém. Pokud však hodláte číst jiné formáty, např. PDF, můžou být na takové velikost zcela nečitelné. Na šesti palcích mohu číst klasické PDF do počítače při postavení na šířku a to opravdu jentaktak. Na pěti palcích bych už viděl jen nečitelné blechy. (Řešením může být PDF vygenerované přímo pro rozlišení vaší čtečky, ale to není častý případ.)

Já bych do pětipalcového displeje už nešel, ale nižší cena může být pro někoho lákavá a na MOBI, EPUB apod. formátech to nebude zas takový problém.

2. Jak získávat e-knihy

Někdo se mnou může nesouhlasit, ale tohle po zkušenostech s procházením obchodů s e-knihami považuji hned za druhé nejdůležitější kritérium.

Rozmyslete si, jaké knihy budete na e-čtečce chtít číst a jak je budete chtít získávat. Časem totiž přijdete na to, že některé e-shopy dodávají e-knihy jen pro jistý druh e-čteček (např. Amazon jen pro Kindle) a s jinou e-čtečkou máte smůlu. Ono sice může být řešitelné (např. v případě Amazonu lze to hloupé omezení obejít), ale můžete se dostat do rozporu se zákonem.

Pokud zjistíte, že většinu e-knih byste kupovali u Amazonu, nejspíš byste měli uvažovat o Kindlu. Když budete chtít kupovat e-knihy u Barnes & Noble, zvažte jejich vlastní čtečku atd.

Pokud chcete číst hlavně knihy v češtině a stahovat je z nelegálních databází (Ono těch legálních cest, jak sehnat české knihy, zatím dost není, proto se v tomhle případě nelegálním zdrojům nejspíš nevyhnete – bohužel.), ověřte si, zda můžete takto stažené knihy bez problému na vaší čtečce otevřít, nebo zda je budete muset něčím konvertovat.

Jinak řečeno, rozmyslete se, odkud budete knihy kupovat (stahovat), jaké formáty e-knih tam nabízí a zda půjdou ve vaší čtečce otevřít a dobře číst.

Vedlejší kritéria výběru e-čtečky

Tohle byla dvě hlavní kritéria. Dobře si je rozmyslete, když některé spletete, bude vás to už navždy mrzet  a nic s tím neuděláte. Další kritéria považuji za méně důležitá, ale pro někoho můžou hrát rozhodovací roli.

1. Čeština

Podpora češtiny by u e-čteček koupených u nás měla být bezproblémová (aspoň u většiny čteček – raději se prodejce zeptejte). Problém mívám jen u starších formátů e-knih – typicky s kódováním češtiny u PDB souborů, ty jsem se ale naučil převádět na MOBI, kde problém s kódováním není.

U e-čteček koupených v zahraničí bývalo pro funkční češtinu nutné provést úpravy (typicky dohrání českých fontů), ale zdá se, že i tohle se zlepšuje. Viděl jsem před několika týdny z Ameriky zaslaný Kindle, který už češtinu bez problémů uměl. Pokud si ale necháte zaslat e-čtečku ze zahraničí, raději se předem informujte, jak to je u ní s češtinou, případně jak složitou procedurou ji lze do zařízení dostat.

2. Možnost psaní poznámek

Některé e-čtečky vám umožňují psát si při čtení poznámky a ty následně synchronizovat s vaším PC. Má čtečka tohle neumožňuje, ale dokážu se bez toho obejít. Už řadu let si stejně při čtení s sebou nosívám papír, kam si píšu své poznámky z knih (v metru je to sice o něco komplikovanější, ale lze to provést). Tenhle zvyk jsem si přenesl i do čtení e-knih a funguje bez problému. Ovšem kdyby má e-čtečka tuhle funkci podporovala, určitě bych ji vyžil. Jedná se o zajímavou funkci, ale lze se bez ní dobře obejít.

3. Dotykový displej

Už jsem se setkal s e-čtečkou s dotykovým displejem. Vypadá to jako luxus, já tam vidím jedno ALE. Jedná se o ovládání stylusem, displej je proto potažen tenkou vrstvou, která detekuje tlak píšícího stylusu. Zatímco na mobilních telefonech, které se ovládají stylusem, nemusíte tuto vrstvu nijak poznat (displeje ji prosvítí), e-čtečka nemá svítící displej a dotyková vrstva tak snižuje viditelně kvalitu displeje.

Je to tak vidět, že bych si dotykový displej v této podobě nikdy nepořídil. Na druhou stranu majitelé takové e-čtečky, se kterými jsem hovořil, vyjadřovali své spokojení. Prý rozdíl nevidí, a tak jim to nevadí. Pokud budete mít před koupí tu možnost, podívejte se vedle sebe na e-čtečku s dotykovým displejem a e-čtečku bez něj a posuďte, zda vám ten rozdíl vadí nebo ne.

A to je všechno?

Myslím, že jsem popsal to hlavní. Občas se mě lidé ptají, jak je to s baterkou nebo kolik knih se do e-čtečky vejde a já vždycky říkám, že dost na to, abych to nemusel řešit. A když je něčeho dost, nepovažuji to jako kritérium při rozhodování 8-)

Podobně to platí pro dotazy, zda je možné měnit velikosti písma či řádkování – mám pocit, že snad všechny e-čtečky tohle již mají zvládnuté a není třeba se bát.

Závěr

Jakou e-čtečku bych si pořídil dnes? Můj Cybook Gen 3 mi na běžné čtení vyhovuje, ale kdybych se měl znovu rozhodovat dnes, zvolil bych spíš Kindle od Amazonu (ten menší – šestipalcový), který mi vzhledem k dnešní ceně a nabízeným funkcím připadá nejvýhodnější. Na druhou stranu mi přístup Amazonu k trhu e-knih, který se snaží uzavřít pro sebe sama, přijde nesympatický, a proto bych hodně váhal, zda ho chci v tomhle jednání podporovat. Nicméně, pokud bych před tímhle faktem zavřel oči, tak mi Kindle nakonec přijde jako nejlepší volba. Výběr je na vás.

Související

A jako vždy platí, co jste se nedočetli tady, můžete s dočíst třeba u mně na Twitteru na @hassmanm.

http://www.barnesandnoble.com/

Sdílet